Фото: torontolife.com
Одне із головних свят у календарі кожного китайця – традиційний Новий рік, або свято Весни. У Піднебесній цього року Новий рік припадає на суботу, 10 лютого, і святкують його весело і щонайменше 15 днів. І готуються заздалегідь. Основна увага – до святкового столу. Їжі має бути вдосталь! Є і обов’язкові новорічні страви. Що саме готують китайці на Новий рік, чому риба є головною стравою, а вареники їдять десятками, читайте у матеріалі Коротко про.
Ліплять усією родиною
За китайським календарем рік Зеленого Дерев’яного Дракона розпочнеться в суботу, 10 лютого. Як і українці, китайці збираються за новорічним столом усією родиною. Співають, жартують, теревенять. І, звісно, їдять. Усі страви, які є на китайському новорічному столі, мають певне значення. Символізм може бути у назві їжі, в її зовнішньому вигляді або ж подачі. Мають значення навіть дрібниці. Складно? На перший погляд. Але, якщо поглянути на новорічний стіл пересічної китайської сім’ї, можна побачити і добре знайомі українцям страви.
– Напевно, я вас здивую, але китайці на Новий рік готують вареники, – розповіла Коротко про українка Ольга Стрілецька, яка давно у шлюбі з китайцем Чень Нанпу. – Збираються сім’єю і дружно ліплять пів дня. Начинки – різноманітні, але ніякої картоплі. Переважно загортають у тісто м‘ясо, овочі з грибами, яйцями, сиром тофу. Або черемшу з малесенькими креветками. Заліпити ту всю начинку в тісто ще той челендж. І ще замість сметани чи засмажки – рисовий оцет. Вони вмокають їх в рисовий оцет і так їдять. І це смачно.
🥟 Китайські вареники або пельмені (цзяоцзи) є символом єдності, тому що готують їх, збираючись родиною чи з друзями. Ліплять у формі півмісяця, як звичні нам вареники, варять, смажать на сковороді або готують на пару. За легендою, чим більше цзяоцзи з’їсте під час новорічних святкувань, тим більше грошей заробите в новому році. І китайці стараються, їдять цзяоцзи десятками.
Китайські вареники є символом єдності, тому що готують їх, збираючись родиною чи з друзями. Фото: halls.lse.ac.uk/
Символи багатства та процвітання
🍘У Китаї цю страву називають весняними млинцями. Дещо схоже на наші налисники, але замість солодкого сиру китайці загортають у млинці овочі та м’ясо. А ще підсмажують їх у фритюрі до золотавого кольору. І біда тій господині, у якої налисники почорніють! Саме ця страва має бути «золотою» на вигляд, як символ золота. Китайці вірять, що такі налисники у святковому меню принесуть багатство та процвітання. Цікавий факт: у деяких ресторанах подають млинці та начинку окремо, аби відвідувач міг зробити рулетик за своїм вподобанням.
🐡Від закусок перейдемо до головної страви. Це – риба. І це слово китайською має інше значення – «надлишок». Тому риба вважається символом надлишку багатства. Зазвичай її запікають або ж готують на пару. Подають до столу, залишаючи голову та хвіст, які в деяких регіонах узагалі їсти не можна, аби рік почався і закінчився з надлишком багатства. Хоча з традиціями китайці не жартують: залишають на другий день свята і половину запеченої рибки – перестраховуються. Також важливо правильно поставити на стіл страву: голова риби має бути спрямована на найстарших родичів. Вони й куштують першими.
Та не будь-яка риба попаде на китайський новорічний стіл. До свята тамтешні господині купують карася (перший символ цього слова китайською означає “успіх”), коропа («подарунки») або ж сома («надлишок»).
Рибу подають, залишаючи голову та хвіст, які в деяких регіонах узагалі їсти не можна, аби рік почався і закінчився з надлишком багатства. Фото: thefoodellers.com
Хапайте фортуну курячою лапою
🐓І це не жарт, а непохитне китайське правило. Традиційно до Нового року жителі Піднебесної готують цілу курку – з головою та лапами. Така страва символізує «єдність» і «цілісність», а також «добрий початок і кінець» року. Курку зазвичай тушкують або смажать. Знову ж таки, першими страву куштують найстарші за столом. А от курячі ніжки їсть лише годувальник сім’ї. Вважається, що лапки допоможуть голові сімейства схопити фортуну та багатство.
До курки має бути гарнір. Як щодо традиційної китайської локшини? Ця страва також зі списку обов’язкових на святковому столі. У будь-якому китайському супермаркеті від різноманіття макаронних виробів може запаморочитися голова. Але на Новий рік і локшина має бути особливою. Китайці називають її символом довголіття, готують ще й на дні народження. Така локшина – одна тонка смужка з пшеничного тіста – може бути завдовжки аж 6 метрів. Варять її всього 3-5 хвилин, подають з бульйоном, злегка приправленим соєю та імбиром, устричним соусом, грибами шиїтаке.
Курча з головою та лапами виглядає мало апетитно, зате , як стверджують китайці, допоможе «схопити» Фортуну у новому році. Фото: chinahighlights.com/
Замість тортів та тістечок – пиріг і фрукти
Насіння лотоса, мигдаль, зизифус, цукати, сушені лонгани (ягоди, зовні схожі на горіхи, ростуть у Китаї), насіння гінкго, ягоди годжі. З таких екзотичних інгредієнтів китайські господині готують головний десерт Нового року – рисовий пудинг або пиріг. Ця страва символізує велике багатство. Рисовий пудинг – солодкий, щедро прикрашений горіхами, просочений цукровим сиропом. Викладають його шарами, і цю справу доручають лише досвідченій господині.
На дно спеціальної форми викладають фрукти та насіння, далі – шар клейкого рису, змоченого сумішшю вершкового масла з цукром. Знову фрукти і шар рису. Далі – солодка паста з червоної квасолі і знову рис. Форму пропарюють, охолоджують, перевертають на тацю. На завершення пудинг поливають цукровим сиропом. Смачно та дуже солодко. Китайці стверджують, що той, хто скуштує такий пиріг, отримає потужне зростання у всіх сферах життя.
Фрукти також займають почесне місце на новорічному столі. Зазвичай їх приносять як подарунок для сім’ї. Дарують не яблука чи груші, а апельсини, мандарини, кумкват, помело. І тут є прихований символізм: кругла форма та золотистий колір шкірки символізують процвітання та приноситимуть успіх увесь рік. Кошик або навіть невеличке деревце з такими фруктами дарують наприкінці святкової трапези. І одразу їдять.
Фото Фото 04 Лютого10:00
Джерело
Залиште відповідь