Язик чорний, зате солодко: шовковиця рятує від злих духів та проблем з травленням – Суспільство

Язик чорний, зате солодко: шовковиця рятує від злих духів та проблем з травленням - Суспільство

Фото: wikipedia.org

В Україні шовковицю цінують лише за смачні ягоди. А на батьківщині цього дерева, у Китаї, її вирощують, у першу чергу, заради крони. Чому у Піднебесній так цінують листя шовковиці, скільки сортів ягід існує та як їх не переплутати з ожиною – у матеріалі Коротко про.

500-літні священні дерева

Язик чорний, зате солодко: шовковиця рятує від злих духів та проблем з травленням - Суспільство

Назбирати шовковиці та не забруднити руки? Місія нездійсненна! Фото: fourseasonforaging.com

Спогади з дитинства: солодкі ягоди шовковиці найсмачніші одразу з дерева. Щоправда, під час такого «полювання» руки та обличчя швидко ставали фіолетовими від соку ягід. Шовковиця, або, як кажуть в різних регіонах України, морва чи итерка, – дерево з давньою історією.

У Китаї це тутове дерево вирощують тисячоліттями. І в першу чергу заради листя, адже це єдина їжа для тутових шовкопрядів. Тієї самої гусені, з коконів якої виготовляють найтонший та найдорожчий шовк. Існує легенда, що правителі Китаю заборонили вивозити за межі держави кокони, гусінь і самі дерева шовковиці. Узагалі вважали дерево священним, з його кори робили захисні талісмани. А ще жителі азійських країн у сиву давнину вірили, що злі духи не підходять близько до шовковиці, а значить, під нею добре спиться немовлятам. Та й вся родина буде у безпеці, якщо поряд з сімейним будинком росте тутове дерево.

Українські садівники знають шовковицю не як захисницю від темних сил, а як непримхливе, світлолюбиве, морозостійке дерево, яке швидко росте та дає щедрий врожай щосезону. І вважається довгожителем: може родити добру сотню років, а у світі є екземпляри, яким і по 500 років.

До речі, врожай – це, звісно, добре, але шовковиця ще й гарно доповнює сад своєю кроною, виконує і декоративну роль.

Шовковицю розмножують насінням, живцями і щепленням. В насадженнях потрібно мати чоловічі і жіночі екземпляри (тільки вони дають врожай) або в крону прищеплювати живці іншої статі, тому що це дводомна, роздільно-статева, вітрозапилювальна рослина. Є також дерева, у яких чоловічі і жіночі квітки знаходяться в одному суцвітті.

– Існує понад сто видів цієї ягоди, але ми всі знаємо три: біла шовковиця, червона та чорна , – розповідає Коротко про менеджер ферми саджанців «Ваш сад» Ростислав Чірпак. – Усі три однаково популярні в Україні. Якщо надумали посадити шовковицю біля свого дому, оберіть місце подалі від будівель та інших дерев. Тутове дерево у перші роки після посадки росте швидко і є довговічним. Узагалі виростає до 15 метрів у висоту. Але є і карликові сорти, які доростають до 3 метрів.
Вартість живців, залежно від сорту, стартує з 200 грн.

Язик чорний, зате солодко: шовковиця рятує від злих духів та проблем з травленням - Суспільство

Язик чорний, зате солодко: шовковиця рятує від злих духів та проблем з травленням - Суспільство

Листя шовковиці – єдина їжа для тутових шовкопрядів. Фото: https://sciencing.com/

Унікальна комбінація вітамінів та мінералів

Нема поблизу шовковичного дерева, щоб нарвати прямо з нього ягід? Не біда, підприємливі бабусі назбирають за вас і продаватимуть по прийнятній ціні баночками або склянкою. Не нехтуйте сезоном шовковиці. Ці плоди на смак балансують між дуже солодким та ледь терпкуватим. Смакота! До того ж користі отримаєте стільки, скільки й близько не мають вітаміни з аптеки.

Свіжа шовковиця на 88% складається з води і містить всього 60 калорій на 100 грамів. А ще у ягодах є:

Вітамін С  Вітамін К Вітамін Е Вітаміни групи В Залізо  Калій  Магній Фолієва кислота Марганець

Також ягоди насиченого кольору – це скарбниця величезної кількісті антиоксидантів. Тому кілька ягід шовковиці – саме те, що радить косметолог для сяючої та пружної шкіри. А ще вчені довели, що супліддя (так офіційно називають ці ягоди) складаються з унікальної комбінації вітамінів, мінералів, цінних кислот, які діють на людський організм як потужний та корисний стимулятор. Якщо вживати ягоди шовковиці (краще темного кольору) щодня впродовж 6 тижнів по 50-60 грамів, то отримаєте:

зниження ризику спазмів та здуття живота, безперебійну роботу шлунку та кишківника, пришвидшення метаболізму, вивід зайвого холестерину, зміцнену імунну систему, міцні нерви та сон.

Шовковиця, мабуть, єдина ягода, яку лікарі радять вживати всім. Та все ж не треба об’їдатися нею алергікам та діабетикам.

До речі, в давні часи люди оцінили лікувальний потенціал не лише плодів шовковиці. Так, з кори робили відвари, якими лікували серцеві захворювання, епілепсію. А розтерту «кашу» зі свіжого листя накладали на рани, усілякі висипки. І нібито усі болячки минали за лічені дні.

Ідеальна шовковиця? Але і вона має значний недолік. Її ягоди дуже ніжні. Їх важко збирати, транспортувати, зберігати, ще й дозрівають не одночасно, а поступово. Усі ці фактори ускладнюють комерційне вирощування та збір цих ягід. Тому, якщо натрапите на шовковицю на ринку чи у фермерському магазині – купуйте одразу кілограмами. Її можна зберігати у холодильнику до 3 днів. Не встигли з’їсти? Тоді робіть варення, джеми, сік і навіть вино. Або ж висушіть плоди (смачний топінг до вівсянки на сніданок) чи заморозьте (у цілому вигляді або як смузі).

Язик чорний, зате солодко: шовковиця рятує від злих духів та проблем з травленням - Суспільство

Язик чорний, зате солодко: шовковиця рятує від злих духів та проблем з травленням - Суспільство

Шовковиця, мабуть, єдина ягода, яку лікарі радять вживати всім. Фото: ogorodniki.news

Є ПИТАННЯ

А може, це ожина?

Язик чорний, зате солодко: шовковиця рятує від злих духів та проблем з травленням - Суспільство

Ці плоди на смак балансують між дуже солодким та ледь терпкуватим. Фото: suttons.co.uk

Неймовірно, але їх плутають! Тому ось невеличкий лікбез. Ягоди шовковиці витягнуті, майже овальної форми. А ягоди ожини більш круглі. Шовковиця, якщо вона не біла, буває від червоного до темно-фіолетового, тоді як ожина має колір від дуже темно-фіолетового до чорного. Шовковиця росте на листяних деревах, а ожина – на колючих чагарниках. І ще ожина, особливо дика, схожа на ягоду малини.

Джерело