Фото: Суспільне Житомир/Олена Кучмій
Третій рік поспіль у Кмитівському музеї образотворчого мистецтва, що поблизу Житомира, пройшли кулінарні змагання з приготування українського борщу. Цьогоріч у музейному борщ-батлі взяли участь представники 12 громад. Про це повідомляє “Суспільне”.
Працівники музею готували традиційний борщ з копченими ребрами – з квасолею, пампушками, салом і часничком. Також готували помпеники – це картопля з квасолею та часником. Солдатський борщ із тушкованкою варили матері та дружини захисників України.
Учасниця музейного борщ-батлу з Гришковецької громади Наталія Ященко розповіла, що вони готували автентичний білий бор – із цукрового буряка. Ця старовинна автентична страва вже стала нематеріальною, культурною спадщиною Житомирщини.
Виступовицький борщ готувала поетеса Ольга Муженко. Вона приготувала два види борщу з різною капустою та написала вірш про цю страву.
За словами завідувачки Кмитівського музею образотворчого мистецтва імені Йосипа Буханчука Валентини Гурської, вами, захід розпочався з вшанування пам’яті військовослужбовців які загинули захищаючи країну від російських військ.
У квітні 2023 року стало відомо, що оригінальний рецепт українського борщу на вишні потрапив до збірки рецептів Cook, Eat, RepEat. У 2020 році екссуддя кулінарного шоу “МайстерШеф Професіонали” на СТБ Єлизавета Глинська поділилася фірмовим рецептом борщу з пампушками. Його вона опублікувала на своєму YouTube-каналі.
Джерело
Залиште відповідь